Vznik spolku Tisk Email

Listopad 2008

Myšlenka o založení vůbec nějakého spolku s podobným významem, ležela v mé hlavě delší dobu.
Neměl jsem odvahu se o tom otevřeně kde s kým bavit, obecný zájem o historii  není nikterak velký, skoro nulový.
Je pravdou, že pomaličku zájem byť nepatrně vzrůstá !
Po objevení praporu válečných veteránů ze Ktiše, jsem se o zážitky rozděloval především s Františkem Mikešem, diskutovali jsme většinou u lahvinky u něj doma.
Pamatuji si jako dnes, kdy Fandovi projel hlavou nápad o znovuobnovení spolku válečných veteránů, ale po zralé úvaze na schodišti, jsme došli k závěru, že  nemáme ani zásluhy, ani ponětí co takový spolek řešil, dělal , či-li vlastně celá pointa byla v háji. Tenkrát jsem se Fandovi svěřil o mé variantě, jakéhosi spolku.
Vyprávěl jsem mu o jednom Prachatickém spolku, který v dávné době sbíral různé cetky a zbytečné věci, posedávali v hospodách a řešily věci pro ostatní lid nevídané. Jejich manželky se s nimi jen trápily.
Dnes je tomuto spolku polobláznů věnovaná drobná expozice v prachatickém muzeu a jejich tehdy „cetky“ zaplňují zdi a stoly jedné místnosti expozice.
Druhý a třetí den, jsme se bombardovali sms zprávami a nakonec jsme se rozhodli to vyzkoušet.
Náš nápad jsme pustili do éteru .. při prvním sezení nás bylo 6 a když jsme druhé sezení dávali dohromady společné stanovy a uvědomili jsme si společné cíle, bylo rozhodnuto.
Již tato sezení vypadala pohodově a všichni jsme měli společný zájem !
Po uznání spolku Ministerstvem vnitra, nás jeden se zakládajících členů opustil, ale hned se k nám připojil Ing. Jemelka a bylo.
Základem bylo tedy šest statečných zvědavců ……………………………

Roman Frček

PROMINENT sekce