Události 2014 Tisk Email
Aktuálně - Aktuálně

Pěkný den,
pravděpodobně dlužíme našim fanouškům určité informace, týkající se událostí v roce 2014, tím myšlena činnost spolku za rok 2014.

No dalo by se napsat, že oproti ostatním rokům, je to prachbída. Tím bychom to uzavřeli. To ale zase až tak úplně není pravdou.
Dovolte mi, provést Vás rokem 2014 formou jednoho skromného článku :o).

V lednu se krom jednoduché inventury a uložení betléma na své místo nic zvláštního nestalo.
První březnový den se pak konal tradiční masopustní průvod.

Sešlo se rekordních 44 masek a akci jsme ohodnotili jako výtečnou. Do masopustního průvodu se přibralo mládí a jak je známo, tak mládí vpřed!
Doladili jsme místnost v kostele … nově zrekonstruovaný oltář zabral své původní místo, i dobové dřevěné malby se vrátily na své pozice.
Zase kus práce ….

Na konci března, jsme měli kontrolu ze ZIF, byl to poslední krok před proplacením dotace, jejíž náplní jsme se začali zabývat od předchozího roku. Po těžké administrativní peripetii, máme nové PC vybavení, projektor, křovinořez a zvukovou aparaturu na skladě a vynaložené penízky zpátky na účtě.
Děkujeme? Ano jistě !!! :o))

Další tradiční záležitostí je lampionový průvod ….

Opět dětí houf a příjemné atmosféry pytel. Podpora kamarádů a obce, zašuměli peníze vybrané z masopustu a bumbalo se do rána.

Sbor dobrovolných hasičů ve Ktiši oslavil krásné 110 jubileum a naší prací bylo vytvořit přívětivé místo pro zmapování jeho historie.
Samozřejmě naše muzeum bylo k dispozici, celý spolek zamakal a vznikla pěkná expozice našeho ktišského sboru.

Bartoloměj přidal do vínku ještě desetiminutový film, který mapoval události před válkou, skokem po válce a pak barevný přehled týkající se posledního desetiletí činnosti hasičů ve Ktiši.
Prázdninové promítání pro skauty je již samozřejmostí a ani letos tomu nebylo jinak a sál se zaplnil k prasknutí … muselo se dojít i pro židle.

S naším spolkem se spojil zástupce Svazu vysloužilců, pan Bohumil Toms, který nás požádal o přímou podporu v rámci konání pietních akcí po celé České republice, ku příležitosti uctění památky padlým vojínům v první světové válce mezi lety 1914 – 1918. Za naše obce v tehdejší ktišské farnosti padlo mnoho lidí. No a protože Ktiš má jeden z nejhezčích a nejfortelněji zpracovaných pomníků k této příležitosti široko daleko, který přežil v „původní“ kráse na stejném místě, nebylo co řešit!

Obec se postavila k žádosti spolku Bartoloměj čelem a nejen, že celou akci podpořila, ale nechala pomník i opravit.
Nám štěstí přálo a Prachatické muzeum konečně vyslyšelo naše nářky a žádosti a svěřilo nám do opatrovnictví starý ktišský prapor, patřící válečným veteránům z rakousko-pruské války.

Vše pěkně zapadlo do sebe a pietní akt se opravdu vydařil.
O nepřítomnosti místních už nemá cenu ani hovořit, je to prostě už tak!

Jinak samozřejmě nelze zastavit chod a údržbu muzea, roste nejen „army oddělení“ … na sklonku prázdnin jsme od Františka Kollera st. obdrželi darem spousty krásných dobových věcí.
Slavnostní dobový oblek v zeleném provedení, hasičskou čepici, bednu dobových časopisů a originálních školních sešitů včetně ukázky těsnopisu. Z padesátých let originální kraslice atd.
Děkujeme! Dvakrát! :o))

Pravidelné sečení námi opravených kapliček je též samozřejmostí a údržba databáze též. Korespondenčně pak po nejvíce z našimi bratry Reinhardovými, kdy Toni plní za hranicemi časopisy různými články o Ktiši atd.

Nooo zas až tak málo to není … možná jsem i na něco zapoměl.
Uvidíme jak se to bude vyvíjet dále … nemá cenu tlačit na pilu … 100% by to chtělo nějaký nový impuls … někoho plného energie :o))

Mějte se hezky jsme tu pro Vás!

Roman Frček

PROMINENT sekce